MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΚΟΤΟΠΙΤΕΣ!!!!

Κοτόπιτες

Κοτόπιτα απλή*

1,5 κιλό κόττα (φιλέτο)

½ κιλό κρεμμύδια

½ φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο

αλάτι , πιπέρι και μοσχοκάρυδο

4 αυγά , ελαφρά χτυπημένα

1 φλυτζάνι τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη

½ κιλό ζύμη σφολιάτα η φύλλο σπιτικό

1 αυγό

Βράζετε τη κόττα και τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες , κάνετε τη βρασμένη κόττα μικρά κομματάκια.

Τα βάζετε στα κρεμμύδια και ρίχνετε το βούτυρο και τα αφήνετε να σιγοψηθούν μερικά λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το υγρό . ρίχνετε λίγο μοσχοκάρυδο , τα 4 χτυπημένα αυγά και την παρμεζάνα .

Χωρίζετε τη σφολιάτα σε 2 μέρη .

Στρώνετε τη μισή σε ταψί και αδειάζετε μέσα το μείγμα της κόττας .

Το σκεπάζετε με την υπόλοιπη σφολιάτα , την οποία αλείφετε με αυγό.

Ψήνετε την πίτα σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά .

Ελαττώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και την αφήνετε ακόμη να ψηθεί άλλα 25 λεπτά .

Καλή Σας όρεξη.

*Από το¨Νέα μαγειρική ,ζαχαροπλαστική¨της Χρύσας Παραδείση (1963) .


Κοτόπιτα με Φέτα & Αγκινάρες**

Υλικά

4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου

2 κουτ. του γλυκού κύμινο σκόνη

1 κουτ. του γλυκού κανέλα σκόνη

1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου

2 κου. σούπας ελαιόλαδο

2 μέτρια πράσα κομμένα ροδέλες

400 γρ. καρδιές αγκινάρας σε κονσέρβα, στραγγισμένες και κομμένες κομμάτια

1/2 κουτ. του γλυκού έξτρα κανέλλα σκόνη

200 γρ φέτα τριμμένη

2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

1/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/3 φλιτζανιού φρέσκα φύλλα κόλιανδρου

10 φύλλα κρούστας σε πακέτο

80 γρ. λιωμένο βούτυρο


Οδηγίες Παρασκευής

1. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι και το περιχύνουμε με το ζωμό και τα ανάμικτα μπαχαρικά. Ψήνουμε το κοτόπουλο σκεπασμένο σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
2. Το βγάζουμε από το ταψί, το στραγγίζουμε, το ψιλοκόβουμε και το τοποθετούμε κατά μέρος. Κρατάμε το 1/3 του φλιτζανιού από το ζωμό του ψησίματος. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Αναμιγνύουμε το κοτόπουλο με το ζωμό του ταψιού, τις αγκινάρες, την έξτρα κανέλα, τη φέτα, τα αυγά και τα αρωματικά και ανακατεύουμε καλά.
3. Παίρνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα αλείφουμε ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο. Τα τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο, βαθύ ταψάκι, με διάμετρο 25 εκατοστά. Αδειάζουμε το μίγμα του κοτόπουλου στα φύλλα και το καλύπτουμε με τα υπόλοιπα, αλειμμένα και αυτά με το λειωμένο βούτυρο.
4. Τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί, αλείφουμε την επιφάνεια με αρκετό βούτυρο και τοποθετούμε την πίττα στο φούρνο. Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά σε μέτριο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.